Srednjoškolci i osnovci Berana su se takmičili u raznim vještinama u sali Centra za kulturu, i samim tim pokazali koliku su posvećeni u pokazivanju svojih talenata. Mladi su pokazali svoje vještine u znanju, glumi, skečevima, muzici, književnosti i umjetnosti, kompletna ceremonija je bila puna kultrurnih događaja. Projekat “Talenat-pokretač mladih” realizovala je grupa mladih od 16, 17 i 18 godina, u saradnji sa NVO CEPS iz Podgorice i kancelarijom za mlade iz Berana, u okviru projekta “Osnaženi mladi za jače društvo”, koji je podržan od strane Međunarodnog Republikanskog Instituta IRI.

Ceremoniju “Talenat-pokretač mladih” je otvorila Maša Raković, koja je u svom izlaganju navela da mladi nisu dovoljno uključeni u aktivnostima lokalne zajednice i nemaju mogućnosti da se promovišu i ispolje svoje talente.

“Ali se nadamo se da će se 07. decembar obilježavati svake godine i postati tradicija ovog grada. Divno je okupiti ovoliko ljudi na jednom mjestu koji su iskazali interesovanje i pokazali talente u vidu crtanja, slikanja, fotografije glume …”, rekla je Maša.

Događaj je počeo likovnom temom “Svijet u rukama mladih”, gdje su osnovci i srednjoškolci izložili svoje radove. Najboljih deset radova je prezentovano u sali, gdje je žiri koji su činili profesori likovne umjetnosti Boris Vujović, Biljana Delević i učenik gimnazije i osnivač stripoteke Uroš Lekić ocijenio radove. Prvo mjesto je pripalo Jeleni Jolić, drugo mjesto Luki Aković a treće Ivani Bakić.

Nakon likovne teme, hor mladih muzičke škole je izveo pjesmu Sergeja Ćetkovića “Moj svijet”, da bi poslije izvedbe počelo takmičenje u kvizu znanja. U kvizu je učestvovalo šest timova, od kojih “IQ 200” iz SMŠ “dr Branko Zogović”, tri tima iz OŠ “Vuk Karadžić” “Mona Liza”, “Tim lavlje srce” i “Interested”, zatim dva tima iz Gimnazije “Panto Mališić” “Mozgovi” i “Perpetum Mobile”. Komisiju kviza su činili profesorica filozofije Milica Novović, profesor istorije Marko Radojević i profesor njemačkog jezika Mano Kolenović. Sistemom eliminacije u finalu kviza su se našli takmičari tima “Mozgovi” i “IQ 200”, gdje je tim „Mozgovi“ bio bolji u znanju i osvojio prvo mjesto.

Osim kviza i likovne teme, raspisan je i literarni konkurs na istu temu “Svijet u rukama mladih”. Profesori književnosti Dijana Tiganj, Sanja Dašić i Dijana Arsović su ocijenile tri najbolja rada, među kojima su se našli, prvo mjesto Teodora Čukić, drugo mejsto Nikola Dajević, treće Teodora Stanković. Najviše poslatih radova za literarani konkurs je poslala OŠ „Vukašin Radunović“.

Učenici su se takmičili i u izvedbi skeča. Najbolji skeč po ocjenama žirija je bio OŠ „Vuk Karadžić“ koji su izveli poznato djelo Jovana Sterije Popovića „Pokondirana tikva“, drugo mjesto je pripalo SMŠ „dr Branko Zogović“, a treće Gimnazija „Panto Mališič“.

Za vrijeme održavanja takmičenja svoju izvedbu u recitovanju je imao Admir Uković, pobjednik opštinkog takmičenja u recitovanju, kao i plesni klub „Duga“ sa koreografijom „Level Up“ kojom su osvojili prvo mjesto u Budvi na međunarodnom takmičenju u hip hop plesu. Publika je imala priliku i da čuje pjesme Dina Merlina i Željka Joksmovića u izvedbi učenika Gimazije „Panto Mališić“.

Na kraju ceremonije podijenljene su zahvalnice svima učesnicima, žiriju i sponozorima. Najbolje su sljedovale nagrade. Mladi talentovani građani Berana su se zahvalili svima prisutnima i poželjeli da se što više realizuje ovakvih projekata, i naravno da mladi što više budu uključeni u aktivnostima lokalne zajednice, prenosi portal Mladiberana.

Nakon manifestacije uslijedilo je filmsko veče, sa projekcijom filma “Lajanje na zvijezde”, i tri radionice na teme: „Život bez predrasuda“, „Aktivizam mladih“ i Radionica o mentalnom zdravlju.