U periodu od 09. do 11. marta 2018. CEPS je učestvovao na konferenciji „Coworking Cities“ – „Izazovi i mogućnosti za saradnju u kreativnim industrijama“, koju je Deli – Prostor za kreativno delovanje organizovao u Nišu uz podršku Britanskog savjeta, u okviru programa Digitalni gradovi.

Na konferenciji je predstavljen program GIZ YEP – Podsticanje zapošljavanja mladih koji Njemačka razvojna agencija GIZ realizuje u Srbiji, predstavljeni rezultati istraživanja coworking zajednice u Srbiji i razgovarano o mogućnostima saradnje na regionalnom nivou.

Pored CEPS-a i IPC Tehnopolis iz Nikšića, kao i predstavnika srpske coworking zajednice, konferenciji su prisustvovali i predstavnici hubova iz Bosne i Hercegovine, Makedonije i Kosova.

Predstavnici coworking zajednice u Srbiji na konferenciji su donijeli odluku da se formira Srpska asocijacija coworking prostora, što je pozdravljeno od strane predstavnika iz regiona, uz sugestiju da naredni korak bude i formalno umrežavanje na regionalnom nivou, kako bi se region Zapadnog Balkana snažnije povezao sa digitalnom industrijom EU.

Učesnici su tokom konferencije imali priliku da posjete StartUP centar Niš.

Istraživanje koje je realizovao Deli.rs pokazalo je da u coworking prostorima u Srbiji trenutno radi 721 osoba, da srspka coworking zajednica posjeduje prostor za skoro 1.000 radnih mjesta i da se mjesečno se organizuje 199 događaja koje posjeti 6.614 ljudi. Najveći broj coworkera, 52% njih, su MLADI. Pretežno rade u IT sektoru, njih 43%.

Rezultate istraživanja o srpskoj coworking zajednici možete naći na sljedećem linku.