Gost današnjeg CEPS-ovog bloga je Božina Komatina koji je nedavno imao uspješnu prezentaciju svoje ideje solarno kuvalo “Sun Rocket” na međunarodnoj impact konferenciji IMPACT 2019 u Beogradu. Kako je nastala ideja za solarnim kuvalom?

– Prvo da se zahvalim CEPSu na pomoći oko pripreme nastupa na Impact 2019 konferenciji kao i Draganu Goranoviću iz kopanije G Consulting iz Podgorice koji je bio moja desna ruka. Ideja je nastala tako što sam prethodno pregledao gotovo sve što se u toj oblasti objavljeno u svijetu i dobio ideju o tome kako bi kuvanje na solarni pogon moglo biti primjenjivo u svakodnevnom domaćinstvu. Ukoliko imate terasu ili bilo koje mjesto gdje dopiru sunčevi zraci, kvalifikovani ste za korištenje ovog proizvoda jer je snaga Sunca na prostoru od 1m2 sasvim dovoljna za pogon “SunRoketa” kako ga zovemo bez ikakvog korišćenja struje, gasa, drva, uglja ili nekog drugog energenta.

U Beogradu si se predstavio pred grupom međunarodnih investitora. Kakvi su utisci?

– Utisci su da se radi o jednoj veoma ozbiljnoj smotri koja je vrhunski organizovana i na kojoj su uzeli učešće značajni investitori iz cijelog svijeta. Sva izlaganja, pa i moje su praćena sa punom pažnjom. Napravio sam kontakte sa određenim brojem investitora pa ćemo vidjeti dokle će sve to dogurati.

Koliko ti je IMPACT2019 koristio i što bi posebno izdvojio?

– Koristio mi je veoma puno jer sam stekao dosta iskustva u prezentovanju pred investitorima i ostalim audiotrijumom i što sam stekao dosta dobrih kontakata i ideja za dalju saradnju. Takođe sam dobio dosta korisnih savjeta

Koliko misliš da su ovakvi programi korisni za mlade istraživače i što smatraš da bi trebalo uraditi da se i u Crnoj Gori razvije podržavajući ekosistem za istraživanje i razvoj?

– Ovakvi su programi neophodni za istraživače i trebalo bi ih češće organizovati. Crna Gora je mala ali ima ogroman potencijal jer svakodnevno upoznajem zanimljive ljude koji se bave istraživačkim radom u mnogim oblastima a kao izvor finansiranja koriste sopstvena sredstva. Zahvaljujući Impactu upoznao sam i crnogorskog kolegu Vukašina Rakočevića koji se bavi izradom električnih vozila.

Da bi se stvorio dobar ekosistem za njih potrebno je pod broj jedan da se napravi neki fond sa dosta mikro grantova koji bi se relativno lako dobijali čak u fazi ideje. Na taj način bi se put od ideje do prototipa značajno ubrzao i na taj način bi se ohrabrili pojedinci da smišljaju nove i nove ideje i da znaju da će neko stati u startu iza njih. Osim toga je veoma bitno da se organizuje i mentorstvo jer je ono oprobani put do uspjeha.

Pred takmičenje imali ste i organizovano mentorstvo od strane kanadskog virtuelnog inkubatora “Spring”. Koliko ti je to pomoglo u pripremi prezentacije i radu na konceptu finalnog proizvoda?

– Baš mi je puno pomoglo jer o pichovanju tj. o načinu na koji se vrši prezentovanje i o načinima daljih pregovaranja sa investitorima nisam bio u dovoljnoj mjeri informisan. Kanadski inkubator “Spring” na čelu sa Sanom Capadia je veoma profesionalno odradio posao preko tri online i jedne offline mentorske radionice.

Koji su dalji koraci u razvoju solarnog kuvala na kome radiš?

– Radni prototip je završen koji funkcioniše perfektno. Sad je na redu u njegov redizajn kako bi ga doveli do bolje pozicije u pregovorima sa investitorima.

Za uspjeh je uvjek potreban tim. Ko čini dio tvog tima i koga vidiš kao potencijalne partnere za razvoj solarnog kuvala?

– Bez dobrog tima nije moguće očekivati povoljne rezultate. Ja po tom pitanju imam sreće. Moj tim je sačinjen od izuzetnih pojedinaca koji se bave industrijskim dizajnom, marketingom, komunikacijama, video i grafičkom produkcijom.

“Sun Rocket” ima potencijal za globalnim rastom. Ko čini potencijalno tržište?

– Ima značajan potencijal jer mu to omogućuje dizajn koji karakteriše efikasnost i povoljna cijena. Potencijalno tržište su svi na svijetu koji žive bez struje kao i oni koji kao gorivo za pripremu hrane koriste drva, ugalj…. Može se koristiti i u nacionalnim parkovima, gradskim parkovima i svim mjestima gdje je zabranjeno korišćenje vatre u pripremanju hrane.

Kako do novca i kada očekuješ da je realno da “Sun Rocket” izađe na tržište?

– Planiramo učešće u narednim pozivima u zemlji i regionu za prikupljanje sredstavama. U najboljem scenariju bi mogao biti na tržištu do kraja naredne godine.