Kina se pridružila svjetskom top 20 najinovativnijih ekonomija, prvi put, dok su Sjedinjene Države ispale iz grupe prvih pet najviše rangiranih zemalja, stoji u izvještaju Agencije UN za intelektualnu svojinu, objavljenom u utorak.

Izvještaj izdvaja i tri zemlje koje su napravile “povratak” na listu postignuća ove godine – Crnu Goru, Mongoliju i Tajland.

Izvještaj je predstavljen juče u Pekingu a predstavio ga je predsjednik Trgovinske komore Evropske unije u Kini, Mats Harborn.

Globalni indeks inovacija 2018. zadržao je Švajcarsku na prvom mjestu, iza koje slijede Holandija, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Singapur. Sjedinjene Države pale su sa četvrtog mjesta na kome su bile 2017. na šesto, dok je Kina skočila sa 22. mjesta na 17.

Francis Guri, generalni direktor UN-ove Organizacije za svjetsku intelektualnu svojinu, rekao je da rangiranje Kine odražava proboj njene ekonomije, koja se vrlo brzo transformiše i koja daje prioritet istraživanjima i genijalnosti.

“Kineski brzi rast reflektuje stratešku odluku koju je postavio vrh rukovodstva ka razvoju svjetske klase kapaciteta u inovacijama i strukturalnim osnovama ekonomije ka industrijama intenziviranog znanja koja se oslanja na inovacije kako bi zadržala konkurentsku prednost”, kaže Guri. “To najavljuje dolazak višepolarnih inovacija”.

Ovo je 11. izdanje indeksa koji rangira 126 ekonomija, bazirano na 80 rangiranih indikatora – od programiranja aplikacija za mobilne telefone, do trošenja na obrazovanje, naučne i tehnološke publikacije i cijenjenja intelektualne svojine.

U izvještaju se kaže da “kineska snaga inovacija postaje evidentna u više oblasti”, sa nekim od najvećih postignuća u globalnom istraživanju i razvoju kompanija, uvoza visoke tehnologije, kvaliteta publikacija i broja upisanih u visokom školstvu.

“Po aplosutnim vrijednostima i oblastima poput rashoda za istraživanje i razvoj, te broja istraživača, patenata i publikacija, Kina je sada prva ili druga u svijetu u obimu koji zasjenjuje ekonomije sa najvećim prihodima”, kaže se.

Brzi rast Kine

U izvještaju se kaže da je brzi rast Kine u rangiranju tokom posljednjih nekoliko godina spektakularan i da pokazuje put drugim ekonomijama sa srednjim prihodima, dok samo Malezija, trenutno na 35 mjestu na listi, nastavlja da se primiče grupi od top 25 zemalja.

Prema indeksu, 20 ekonomija sa srednjim i nižim prihodima pokazale su se “značajno boljima” nego što bi njihov nivo razvoja dozvoljavao da se predvidi upisale su se ove godine na listu onih koji su ostvarili inovacije, uključujući i one po prvi put – Južnu Afriku, Tunis i Kolumbiju.

Šestoro njih dolazi iz podsaharske Afrike, najviše iz nekog regiona. Uz Južnu Afriku, tu su Kenija, Ruanda, Mozambik, Malavi i Madagaskar.

Tu je i pet zemalja iz istočne Evrope – Moldavija, Armenija, Ukrajina, Crna Gora i Srbija.

Zemlje povratnice

Izvještaj izdvaja tri zemlje koje su napravile “povratak” na listu postignuća ove godine – Mongoliju, Tajland i Crnu Goru. Uz dodatak Kenije, tri druge zemlje na listi su postignuća već osam godina – Moldavija, Vijetnam i Indija.

Na dnu liste po inovacijama rangiraju se Bolivija, Nigerija, Gvineja, Zambija, Benin, Niger, Obala Slonovače, Burkina Faso, Togo i Jemen.

Lista 126 nacija uključuje i tri zemlje koje su se podigle za 10 mmesta – Iran sa 75. na 65, Albanija sa 93. na 83 i Egipat sa 105. na 95. Makedonija je, u međuvremenu, pala za više od 10 mmesta – sa 61. na 84.

Izvir: AntenaM, Glas Amerike