Dobrodošli na Forum Akademije za preduzetništvo koji ove godine organizujemo u okviru Globalne nedjelje preduzetništva koja se tradicionalno svake godine održava u trećoj sedmici novembra.

Ovogodišnji forum okupio nas je sa ciljem da predstavimo korisnike programa Razvoj socijalnih preduzeća, koji realizujemo u okviru regionalnog programa Akademije za preduzetništvo EFSE fonda. Krenuli smo prije godinu dana sa predstavljanjem 10-godišnjeg iskustva na razvoju društvenog preduzetništva kolega iz Hrvatske ACT Grupe, koje je predstavljeno u knjizi Pank Poduzetnici.

U martu ove godine odabrali smo 10 korisnika programa mentorske podrške koju realizujemo uz podršku EFSE fonda sa ciljem da socijalnim preduzećima i preduzećima sa društvenim uticajem pomognemo da razviju poslovne modele i unaprijede svoje poslovanje. Cilj programa je podrška preduzetnicima da svoj biznis dovedu iz početne u fazu rasta i razvoja.

Program traje 12 mjeseci i uključuje analizu postojećeg poslovnog modela preduzeća, razvoj poslovnog modela u skladu sa potencijalom korisnika i uslovima na tržištu, tromjesečnu evaluaciju napretka, unaprijeđenje menadžerskih znanja i vještina i promociju i umrežavanje.

CEPS, kao organizacija koja se bavi razvojem društvenog preduzetništva glavni fokus je dao na podršku socijalnim preduzećima koja većinski posluju u formi nevladinih organizacija, ali i podršku klasičnim preduzetnicima sa jasnom impact komponentom, odnosno jasnim društvenim uticajem koji imaju na zajednicu.

Što se dosadašnjeg iskustva tiče, prije godinu dana radili smo istraživanje o socijalnim preduzećima u Crnoj Gori, za potrebe Evropske komisije, odnosno DG Employment and Social Affairs iz Brisela, koje nam je pokazalo da u Crnoj Gori posluje preko 100 socijalnih preduzeća, najviše u formi nevladinih organizacija, ali i u formi društva sa ograničenom odgovornošću, kooperativa i zaštitnih radionica, koje se registruju u skladu sa Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji OSI.

Kao organizacija koja pored pružanja usluga mentorstva, treninga i obuka, radi i istraživanja, moramo reći da smo ponosni da se u Crnoj Gori, koja je godinama značajno zaostajala za regionom, postepeno kreira podržavajući ambijent za razvoj društvenog, ženskog i omladinskog preduzetništva i start-up zajednice, prije svega zahvaljujući svima vama koji ste danas ovdje. Prije 3-4 godine na prstima ste mogli pobrojati broj socijalnih preduzeća, mladih preduzetnika, žena u biznisu i start-upova, danas je situacija umnogome drugačija, s time što ne smijemo da stanemo i moramo raditi na umrežavanju i saradnji kako bi rezultati svih nas bili još bolji.

Istraživanje „Društveno preduzetništvo u funkciji razvoja Crne Gore“, koje smo prije dvije godine objavili uz podršku današnjih sponzora nagradnog fonda – Erste banke i Glavnog grada, ukazuje da koristeći postojeće resurse možemo kreirati na desetine hiljada novih radnih mjesta. Ono što je ključna stvar jeste da nikada nije bilo više slobodnog novca na tržištu, ali nikada nije bilo ni teže plasirati novac, odnosno doći do novca. To najbolje znaju predstavnici finansijskih institucija koje su danas sa nama, ali i preduzetnici koji često imaju sjajne ideje, ali nemaju adekvatan kolateral za obezbjeđenje bankarskih kredita.

Da bismo došli do projekata koji mogu absorbovati desetine i stotine hiljada eura kredita, moramo se vratiti početnicima u biznisu koji teško dolaze do početnog kapitala i nefinansijske podrške za razvoj biznisa. Stoga, glavni fokus CEPS-a u narednom periodu biće na pružanje nefinansijske podrške razvoju biznisa u vidu mentorstva, poslovnog savjetovanja i obuka za razvoj menadžerskih vještina. Takođe, jedan od ciljeva nam je i kreiranje equity fonda za biznise sa društvenim uticajem, kako bismo im omogućili da lakše testiraju i razvijaju svoje biznis ideju i dođu do stepena razvoja da bez problema mogu aplicirati za neophodna finansijska sredstva kod poslovnih banaka.

Ukratko, što se naših planova tiče, uz podršku EFSE fonda i ostalih naših partnera, nastavljamo sa pružanjem mentorske podrške za razvoj biznisa, uskoro nam kreće tromjesečna Akademija omladinskog preduzetništva, u narednoj godini planiramo pokretanje virtuelnog akceleratora za biznise sa društvenim uticajem, a u okviru Social Impact Award, tj. Nagrade za društvene promjene, planiramo da obukama za razvoj poslovnih ideja i pokretanje biznisa obuhvatimo najmanje 600 mladih širom Crne Gore.

Rekoh na početku, sa programom Razvoj socijalnih preduzeća, krenuli smo prije godinu dana predstavljanjem iskustva kolega iz Hrvatske. Danas, u okviru panela koji će uslijediti nakon takmičenja i kafe pauze, čućemo o iskustvima Fondacije Mozaik vezano za podršku biznisima sa društvenim uticajem, govorićemo o programima podrške razvoju preduzetništva koje EFSE fond realizuje uz podršku regionalnih partnera, a čućemo i koje sve vidove podrške početnici u biznisu mogu dobiti od strane Ministarstva ekonomije i nikšićkog Tehnopolisa.

Na kraju, želim da se posebno zahvalim Erste banci i Glavnom gradu koji su sponzori nagradnog fonda u iznosu od 3.000€ koji će biti podijeljen najboljim biznis idejama koje će vam se uskoro predstaviti. U dogovoru sa predstavnicima EFSE fonda i sponzora, na kraju današnjeg dana biće dodijeljene 3 nagrade u iznosu od po 1.000€ i to za: društveni uticaj, inovativnost i održivost poslovnog modela.

Hvala na pažnji pozivam predstavnike preduzeća da se pripreme da predstave svoje biznise i uticaj na zajednicu koji ostvaruju.

* Govor Anta Jankovića, predsjednika CEPS-a, na otvaranju Foruma