foto: standard.rs

Više ljudi će bankrotirati nego što će ih umrijeti od korona virusa
Ekonomska prijetnja koju virus predstavlja veća je od zdravstvene, piše Independent.

Ako vas virus ne pogodi direktno, pogodiće vas tako što nećete moći ići na posao, što će primorati vašeg poslodavca da vas proglasi viškom ili će vaše preduzeće bankrotirati. Virus će ekonomski ugroziti milione ljudi, naročito otkad je epidemija napravila pravu oluju sa padom berzi, naftnim ratom između Rusije i Saudijske Arabije, i prelivanja stvarnog rata u Siriji u još jednu potencijalnu migrantsku krizu, piše britanski list Independent.

Jednako kao što je važno boriti se protiv virusa, neophodno je vakcinisati našu ekonomiju protiv pandemije panike. Ljudska patnja može doću u svim oblicima bolesti i smrti. Ali može se takođe iskusiti kao nemogućnost plaćanja računa ili gubitak doma. Mali biznisi su naročito u teškoj situaciji kako se lanci snabdijevanja prazne, ostavljajući ih bez proizvoda ili osnovnih materijala za rad. Zbog toga zabrinjava što vlade ovo i dalje tretiraju kao zdravstvenu krizu, a ne ekonomsku, navodi se u članku.

Vrijeme je da ekonomisti preuzmu posao od ljekara, prije nego što se prava pandemija raširi. Teško je zamisliti da Italija neće ući u recesiju (deveta najveća ekonomija je sada u karantinu). To će uticati na Evropu i njenog najvećeg trgovinskog partnera, Sjedinjene Američke Države, što će doprinijeti globalnoj krizi, osim ako vlade ne uskoče brže i jače nego što su to učinile prije 12 godina tokom posljednje finansijske krize.

Neke vlade su već uvele određene ekonomske mjere koje će pomoći i poslodavcima i zaposlenima da opstanu, ali, piše Independent, svi moraju razmišljati šire ako žele na pravi način da se nose sa ovim novim faktorom koji mijenja status quo.

Govoreći o odnosima između Amerike, Kine i Rusije, Independent piše da se ovdje radi o mnogo većoj stvari, nego što je korona virus, cijene nafte ili čak globalna ekonomija. Ovdje se radi o balansu moći između Istoka i Zapada i stvaranju multi-polarnog svijeta, u kojem će se preoblikovati globalno tržište.

Da bismo preživjeli ove promjene, treba zaštititi budućnost svojih preduzeća, velikih i malih, i tražiti mogućnosti da pronađemo svoje mjesto u novom ekonomskom svjetskom poretku, a ne da ga poričemo. Ignorisanje ovih promjena donijeće više štete od pandemije gripe, piše Independent.

Izvor:

foto: standard.rs
foto: standard.rs
foto: standard.rs

6yka.com