U Beogradu je uz podršku kompanije Finance in Motion i Evropskog fonda za Jugoistočnu Evropu 16. maja ove godine održana jednodnevna radionica za organizacije koje podržavaju socijalna preduzeća u regionu.

Radionicu je realizovala kompanija Roots of Impact iz Frankfurta i obuhvatila je modele mjerenja društvenog uticaja, identifikovanje zajedničkih principa mjerenja uticaja na nivou regije, put od mjerenja uticaja do upravljanja učinkom… Takođe, na radionici su obuhvaćenje i sljedeće teme: Identifikacija i mapiranje socijalnih preduzeća, Mentorska podrška i regionalni programi “akceleracije”, Upravljanje mentorskom mrežom i Mogućnosti finansiranja socijalnih preduzeća u regionu.

Bjoern Struewer, osnivač i direktor Roots of Impact

Finance in Motion je svjetski lider u upravljanju impact investicijama, koji upravlja imovinom od oko 1.9 milijardi EUR, prije svega u oblasti razvojnih finansija. Evropski fond za Jugoistočnu Evropu (EFSE) ima za cilj da podstiče ekonomski razvoj i prosperitet u Albaniji, Jermeniji, Azerbejdžanu, Bjelorusiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji, Kosovu, Gruziji, Moldaviji, Crnoj Gori, Rumuniji, Srbiji, Ukrajini i Turskoj. EFSE je usredsređen na pomaganje lokalnih finansijskih sektora u jačanju njihove sposobnosti da osiguraju adekvatno i održivo finansiranje. Najveći dio sredstava EFSE na svim tržištima plasiran je za kredite mikro i malim preduzećima u urbanim i ruralnim sredinama, za kredite poljoprivrednicima, ali jedan dio sredstava odlazi i na kredite za adaptaciju stanova.