Ministarstvo finansija tražilo je od komercijalnih banaka da dostave predloge uslova po kojima bi plasirale kredite privredi u okviru trećeg paketa mjera, nakon čega će taj resor Vlade procijeniti koji su najbolji ponuđeni uslovi da novac za koji država garantuje bude dostupan privrednicima, saznaju “Vijesti” u bankarskom sektoru.
Vlada je rebalansom budžeta za razvojne projekte obezbijedila ukupno 120 miliona eura koji će se plasirati preko Investiciono-razvojnog fonda (IRF) i komercijalnih banaka.
Planirano je da banke obezbijede istu sumu novaca iz svog kreditnog portfolija.
Od tih 120 miliona eura, 70 miliona će država dati direktno, a 50 miliona će se uzimati od Evropske investicione banke (EIB) uz garanciju Vlade.
Premijer je nedavno saopštio da nije dobro da je tokom prethodna četiri mjeseca rast kredita IRF-a veći od rasta kredita kod 13 banaka prema svim sektorima
“Ministarstvu finansija dostavljamo ponude i očekujemo da će u narednim danima biti definisani konačni uslovi. Kada je riječ o kamatnoj stopi za te kredite, ona bi trebalo da bude u istom nivou kao kod Investiciono-razvojnog fonda, odnosno do oko četiri odsto. Kamata će biti niža od one koja je sada na tržištu za privredu. Sada na tržištu nema kamatne stope za privredu koja je ispod pet odsto”, kazalo je više sagovornika “Vijesti”.
“Vijesti” nezvanično saznaju od izvora iz izvršne vlasti da banke, prema dosad dostavljenim ponudama, nude kamatu od oko dva do pet odsto.
I od ostalih uslova kredita će zavisiti koje će ponude izabrati kao najpovoljnije za podršku privredi.
Čekamo odgovore od Ministarstva finansija, kojim rukovodi ministar Darko Radunović, na pitanja u kojoj fazi su pregovori sa predstavnicima banka o definisanju uslova pod kojima će se plasirati novac privredi i kada se može očekivati završetak razgovora.
U Ministarstvu su kazali da je većina banaka dostavila ponude, a skoro sve najavile da će učestvovati, te da se ubrzo očekuje konačni dogovor.
Premijer Duško Marković je nedavno je ponovio da teret teškog vremena ne može i ne smije da podnese samo država, te da nije dobro da je tokom prethodna četiri mjeseca rast kredita IRF-a veći od rasta kredita kod 13 banaka i to prema svim sektorima.
“Ne da nije dobro, nego bih rekao da je to nedopustivo. I nije IRF prekomjerno finansirao, već su banke finansirale nedovoljno”, rekao je Marković.
Vlada je prikazala da četvorogodišnja podrška zbog korona krize ukupno vrijedi 1,22 milijarde.
Od ukupne sume – 1,09 milijardi se odnosi dominantno na željene investicije na srednji i duži rok i planirane projekte koji se godinama provlače kroz neostvarene državne strategije.
Kratkoročna podrška je procijenjena na 127,4 miliona.
U 2020. ukupna pomoć države iznosi 281 milion kratkoročno, na srednji i duži rok, gdje je značajan udio kredita koje će privreda vraćati, subvencioniranje kamatnih stopa na reprogram straih kredita kod banaka i IRF-a, povoljnije pozajmice za likvidnost…
Kreditne linije i kamate kod IRF-a
Trećim paketom mjera države i željenih ciljeva, uvedene su i nove kreditne linije IRF-a, nazvane za očuvanje likvidnosti firmi i radnih mjesta, u okviru kojih će kamatne stope biti u rasponu od 2,3 do 3,5 odsto.
IRF je za tu namjenu kreirao tri vrste kreditnih linija od kojih je prva za finansiranje obrtnog kapitala u turizmu, a druga u ostalim sektorima i treća linija je kratkoročno finansiranje.
Te linije predstavljenje su brošuri Vlade nazvanoj “treći paket socio-ekonomskih mjera”.
Za finansiranje obrtnog kapitala u turizmu i ugostiteljstvu moguće je dobiti do dva miliona kredita na sedam godina po kamatnoj stopi od 2,3 do tri odsto i grejs periodom od dvije godine uz subvenciju države za kamatnu stopu tokom trajanja grejs perioda.
Za obrtna sredstva za ostale sektore moguće je dobiti krediti do tri miliona na sedam godina uz kamatnu stopu od 2,3 odsto do 3,5 odsto uz grejs period od godinu dana, a kredite za kratkročna finansiranja IRF će odobravati u iznosu do milion eura po kamati od 2,4 do 2,9 odsto na godinu dana, uz grejs period od tri mjeseca.
IRF će na postojeće kredite koje već ima u svom portfoliju smanjiti kamate za 0,5 procentnih poena.
U portfoliju IRF-a su dostupni krediti do pet miliona eura, a kamatna stopa se kreće u rasponu od nula do četiri odsto.
Za poljoprivredu i proizvodnju hrane se može dobiti do tri miliona na 12 godina sa grejs periodom do četiri godine i kamatnoj stopi od 2,3 do 3,5 odsto.
Za turistički sektor dostupni su krediti do pet miliona na 12 godina i grejs periodom do četiri godine po kamati od 2,3 do 3,5 odsto.
Novac se može koristiti za završetak početih investicija u hotelske kapacitete, izgradnju novih hotelskih kapaciteta, rekonstrukciju, adaptaciju, opremanje i kupovinu postojećih hotela, unapređenje turističke infrastrukture i vanpasionske potrošnje.
Za podršku ugostiteljstvu može se dobiti do tri miliona eura na 10 godina sa grejs periodom od dvije godine uz kamatnu stopu od 2,8 do 4 odsto.
Za sektor proizvodnje IRF nudi kredite do tri miliona eura po kamatnoj stopi od 2,8 do četiri odsto na period od osam do 12 godina.
Klasterima se nudi dva miliona na osam godina po kamati od 2,3 do 3,5 odsto uz dvije godine grejs perioda, a za samozapošljavanje visokoškolaca, žena i tehnoloških viškova kamate su od nula do četiri odsto.
Izvor: Vijesti