Učesnici treninga sa predstavnicima CEPS-a, IRI-a i State Departmenta

U okviru programa “Osnaženi mladi za jače društvo”, koji je podržan od strane Međunarodnog Republikanskog Instituta IRI, u subotu i nedjelju 02-03.11.2019.g. održan je dvodnevni trening na temu “Mladi u akciji – Aktivni građani”. 

Trening je okupio 25 mladih, predstavnika tri srednje škole, Omladinskog kluba, Savjeta mladih i Kancelarije za mlade u cilju osnaživanja mladih da doprinesu pozitivnim promjenama, jačanju društvene kohezije i rješavanju problema sa kojima se mladi susrijeću na nivou lokalne zajednice.

Tokom treninga učesnici/ce su imali priliku da se kroz interaktivne radionice bave pitanjem aktivnih građana, uticajem identiteta i kulture, interkulturnim dijalogom i moći pretpostavki, odnosom lokalnih i globalnih zajednica, razumijevanjem konflikta, dijaloga i moći unutar zajednice.

Jedan od ciljeva programa jeste i da obezbijedi umrežavanje pojedinaca, organizacija i institucija, kao i da podrži međusektorsku saradnju, kako bi se unaprijedio stepen društvene inkluzije, društvenog razvoja i otpornosti zajednice na konflikt.

Program promoviše društveni razvoj pod vođstvom zajednice kroz izgradnju povjerenja unutar i između zajednica i ključnih aktera. On motiviše članove zajednice da preuzmu odgovornost za svoje društvene potrebe pružajući im potrebna znanja, vještine, iskustvo i umrežavanje.

Predstavnici IRI-a i State Departmenta u posjeti mladima Berana

Naredni trening biće organizovan 11-12. novembra na temu javnog zagovaranja i kreiranja društvene akcije, nakon čeka će mladi dobiti mogućnost realizacije jedne od planiranih društvenih akcija u okviru mini granta koji će CEPS finansirati. Na kraju projekta planirano je kreiranje jednogodišnjeg plana akcije u skladu sa potrebama mladih Berana i pružanje mentorske podrške za njihove dalje aktivnosti na realizaciji istog.

Više fotografija možete naći na našoj Facebook stranici.